Trum-beats som är dröm-beats

Trum-beats som är dröm-beats

Genom musikhistorien är det oftast gitarrer som upphöjs till ikonsikt status. Det är helt enkelt lättare att urskilja ett grymt riff eller ett fett solo än något annat bland instrumenten. 
Men nu är det dags för återupprättelse.

Det finns såklart mängder med exempel på riktigt bra trumspel som förtjänar att synas i strålkastarljuset, men så finns det intron, beats och breaks som verkligen sticker fram. Vill du öva upp din egen förmåga att skapa något legendariskt så är DanGuitar en anhalt på vägen. Här finns både trummor som stockar och övningsprylar som kan bistå dig i ditt trummande.

Här kommer tre exempel på minnesvärda trumpartier.

Phil Rudd, AC/DC – ”Back in Black”
Minimalism är det nya svarta. Versens stadiga trumgång är ett riktigt cromagnon-beat, som envist bara går, och går, och går. Då och då bryter Rudd upp med det mer studsiga sticket, men framför allt är det stadigt, primitivt och otroligt effektfullt.

The James Lo, Chavez – ”Break up your Band”
Djupt underskattad trummis, i varje fall när det kommer till hur vida känt The James Los namn är. Naturligtvis beror det på att Chavez lirar vad som kom att kallas för ”matterock”, alltså rock med aviga rytmer och takter. Inte direkt lättlyssnat.
I bandets klassisk indiehit från 90-talet börjar med ett malande och gnällande gitarrljud. Sedan händer det: The James Lo skapar en korts stunds explosiv magi på trummorna som tål att loopas om och om igen. Resten av låten är inte fy skam den heller.

Dave Grohl, Nirvana – ”In Bloom”
Oftast är det Grohls insats i ”Smells Like Teen Spirit” som lyfts fram som ikonisk, men då glömmer man bort ”In Bloom”. Dels är det vandrandet över pukorna, som bland annat hörs i introt, dels är det hur hårt han faktiskt spelar i den här låten. Det gör nästan ont bara av att lyssna på kraften i Grohls slag.