Trädbesiktning i Skåne motsvarigheten till mediers seanser

23 januari 2022
william eriksson

editorial

På tv går det ibland gamla program om människor som säger sig tala med djur. Typ hundar och hästar. Ibland går det till och med program om människor som påstår att de kan tala med spöken, andar och andra väsen. Människor med nära och kära som har dött får genom dessa medier höra hälsningar från andra sidan. De här tv-programmen har funnits i åratal. Men hade du inte egentligen velat se ett tv-program om någon som talar med träd istället?

Föreställ dig en motsvarighet till John Edward gå runt i skånska skogar och trädgårdar och prata med träd. Han eller hon kanske lägger handen på trädet, känner av dess energier och påstår sig kommunicera med trädet. Trädmediet kanske får svar på hur trädet mår, om det skulle vilja beskäras eller om det är dags att fälla det. Skämt åsido, men det är mer eller mindre samma slutsatser man drar när man utför en vanlig trädbesiktning i Skåne.

 

trädbesiktning Skåne

 

Då avgörs trädets framtid

Under en trädbesiktning gör visserligen inte arboristen eller trädexperten några vilseledande försök att tala med trädet. Men på ett sätt kan man nästan säga att så görs. Trädet lever, och besiktningen går ofta ut på att avgöra om trädet ska leva vidare eller om det är redo att gå vidare och bli papper eller någon möbel istället. Skillnaden är väl att det är arboristen som tar besluten under besiktningen och inte trädet självt. Annars hade det kanske blivit annorlunda.

Poängen som försöker göras här är att det inte går att säga på förhand av en amatör vad som ska hända med träd. Det är därför de ska besiktigas. I värsta fall kan trädet vara en fara för sig själv och omgivningen utan att du märker det. Men en expert på trädbesiktning i Skåne hade definitivt lagt märke till det du själv missar.

Fler nyheter