Smidigt däckbyte i Tyresö

22 mars 2022
patrick pettersson

editorial

Det gäller att alltid ha däck på bilen som är anpassade efter underlaget annars kan det bli farligt. Under vintern gör is, snö, frost och snömodd att man måste ha särskilda vinterdäck på bilen. De  har större mönsterdjup än sommardäck, men är också smalare. Detta för att bilen ska få grepp  och inte sladda. Skulle man i stället köra med breda däck vid vinterväglag får det till följd att snön kan packas under däcken och man riskerar att glida ovanpå.

Men att köra med smala vinterdäck på våta sommarvägar är heller inte optimalt eftersom däcken inte klarar av att trycka undan vattnet och man kan då få vattenplaning. Det är heller inte särskilt ekonomiskt att ha vinterdäck på bilen då det råder sommarväglag eftersom bilen då drar mer drivmedel än nödvändigt. Att byta däck på bilen när man ska är därför både smart och viktigt. 

 

däckbyte

 

När måste man senast ha bytt till vinterdäck?

Den händige klarar ofta själv att byta däck på bilen men det är ett smutsigt arbete. Många väljer att i stället ta hjälp av en däckverkstad. Vid däckbyte i tyresö får man hjälp med att kontrollera däckens mönsterdjup, samtidigt som man kan vara säker på att de monteras korrekt. Varje däck har nämligen sin särskilda plats och ska monteras bak eller fram, och på höger eller vänster sida. Bultarna skruvas också åt ordentligt så att däcken inte ska kunna ramla av, och hjulinställningen kontrolleras. 

Att göra ett däckbyte i Tyresö går relativt snabbt och är prisvärt. Men det gäller att vara ute i god tid, särskilt på hösten vid bytet till vinterdäck eftersom trycket på däckverkstäderna då oftast är riktigt stort och det kan vara svårt att få en tid. Har man inte bytt till vinterdäck innan den första december och det råder vinterväglag får man inte köra bilen.

Fler nyheter