Se till att hemmet ligger på en bra nivå med hjälp av effektiv fuktmätare

Fukt är något som kan orsaka stora och kostsamma skador i ett hus och man bör därför försöka undvika hög luftfuktighet. Förutom att fukt kan orsaka röta och dålig lukt så kan det även orsaka mögel som är både skadligt för material och människor. Det finns tre saker som är bra att tänka på när det handlar om fukt i bostäder; gör ditt yttersta för att undvika att fukt uppstår överhuvudtaget, kontrollera med fuktmätare om det finns misstankar om en hög nivå och åtgärda problemet så snart som möjligt om det visar sig att det är för hög luftfuktighet i hemmet.

Vad kan man göra för att minimera fukt i hemmet?

Ventilationen är otroligt viktig för att man ska kunna leda ut fuktig luft ur bostaden. Därför är det väldigt viktigt att se till så att man har ett välfungerande ventilationssystem. Man bör också vädra hemmet cirka fem till tio minuter varje dag och vara speciellt noggrann med att vädra ur badrummet efter en dusch och köket efter matlagning.

Det är även viktigt att alltid använda fläkten under tiden man lagar mat eftersom matlagning genererar mycket fukt. Sist men inte minst så bör man aldrig hänga tvätt på tork inomhus samt hålla en jämn temperatur i bostaden. 

Det är enkelt att själv mäta luftfuktigheten

Att mäta luftfuktigheten i väggar, golv och tak är en bra idé eftersom fukt i luften tenderar att sätta sig särskilt på kalla väggar och golv. Har man haft en vattenskada så är det speciellt viktigt att mäta den relativa luftfuktigheten i till exempel väggar, golv och tak med en fuktmätare/hygrometer. Mögelsvamp växer i organiska material när luftfuktigheten är över 75 %, så det är viktigt att se till att skadan har torkat ordentligt. AGX MögelTest erbjuder fuktmätare som är lätta att använda och ger snabba resultat på fuktigheten i utrymmet som testas.

https://xn--mgel-test-07a.se/fukt/ kan man enkelt beställa hem en fuktmätare för att själv kunna hålla koll.

No Comments

Leave a Comment