Säker trädfällning i Uppsala

29 september 2021
jonas olsson

All trädfällning i Uppsala måste ske säkert och anpassas efter platsen och de omständigheter som råder. Står träden fritt, på säkert avstånd från hus och allmänhet, kan man många gånger fälla träden i ett enda stycke genom markfällning. Men är det ont om plats, eller om trädet står i bebyggelse och där människor rör sig, måste man ta ner trädet bit för bit, genom så kallad sektionsfällning. 

Att fälla ett träd genom sektionsfällning tar lite längre tid än vanlig klassisk trädfällning. För att nå de stora grenarna i trädets topp använder man sig oftast av en stegbil, men i de fall det är ont om plats kan man istället behöva klättra upp i trädkronan och därifrån såga ner trädet bit för bit. För att inte riskera att de avsågade delarna ställer till skada firas de ner med hjälp av rep, eller släpps ner i en så kallad ”drop zone”. 

 

 

Därför kan sjuka träd också vara farliga för människor

Anledningarna till att man måste fälla träd kan vara många. Kanske måste man ge plats åt nybyggnation eller nya träd, eller vill ha mindre lövskugga på uteplatsen och bättre utsikt? Träd kan också bli sjuka och drabbas av röta, vilket kan göra att de lätt knäcks. För att inte människor eller hus ska riskera att träffas av nedfallande grenar gör man bäst i ta ner rötskadade träd så snabbt som möjligt. 

Vill man ha hjälp med trädfällning Uppsala ska man först ta in offerter från några olika aktörer. De riktigt seriösa företagen brukar också kunna hjälpa till med att forsla bort det avverkade materialet och att återställa marken genom stubbfräsning. Att fälla träd genom markfällning är ofta billigare eftersom det är enklare och går snabbare. Men man ska inte glömma att man som privatperson också kan använda sig av rutavdraget på själva arbetskostnaden. 

Fler nyheter