Populärt pusslande med Rubiks kub

02 mars 2021
william eriksson

Det tidlösa mekaniska pusslet Rubiks kub har engagerat såväl gamla som unga sedan det först lanserades i slutet av 70-talet. Kuben, som först var tänkt att användas i pedagogiska syften är idag ett populärt tidsfördriv, och det genomförs till och med tävlingar i att lösa kuben. Så kallad speedcubing går ut på att så snabbt som möjligt lösa pusslet som består av en kub som på var sida har 3×3 rutor i olika färger. 

Målet är att få alla rutor av samma färg att hamna på samma sida av kuben. Den går då alltså från att färgerna har varit mixade till att ha en färg på var sida. Världsrekordet idag är otroliga 5,53 sekunder. 

 

För dig som vill börja med Rubiks kub

För nybörjaren finns alternativ till den klassiska kuben. Till exempel mindre kuber med 2×2 rutor på var sida. Vill man sedan ge sig på originalet finns många hjälpfulla guider både i bokform och online där man steg för steg kan lära sig de många olika metoderna. Eftersom kuben kan vara arrangerad på så många olika vis när man startar gäller det att öva mycket på de olika sätten att vrida kuben på för att komma till samma lösning. 

 

 

När den klassiska kuben känns som en barnlek 

Lyckligtvis för den som har bemästrat originalkuben finns det idag många alternativ att fortsätta med. Sidor som till exempel danska https://mastercubestore.se/ erbjuder Rubiks kub med ända upp till 19×19 rutor på var sida, och många fler liknande, mekaniska pussel. Det finns timmar av sysselsättning och utmaningar att ge sig på för alla som vill försöka sig på kuberna. Varför inte skaffa ett par stycken från mastercubestore.se och utmana vänner och familj? Du kanske till och med vill ge dig in i tävlingsvärlden och börja med speedcubing eller att lösa kuben med händerna bakom ryggen alternativt förbundna ögon?

Fler nyheter