Pistmaskiner skapar rättvisa på jorden

26 februari 2022
william eriksson

editorial

Fram till början på 50-talet rådde orättvisa i världen. Sedan uppfanns pistmaskinen och det blev rättvist överallt.

Denna kryptiska beskrivning är både helt och hållet osanning och helt på pricken. Pistmaskinen har funnits som en naturlig del inom skidsporten sedan 60-talet och ser till att alla skidåkare får utöva sin sport under samma förutsättningar. Det är inte bara rätt valla som avgör om ett världsrekord på femmilen en gnistrande kall januari i Dalarna är jämförbart med en världsrekord en slaskig marsdag i Peking. Med en pistmaskin kan man förbereda spåren så snarlikt det går, så att förutsättningarna blir jämförbara.

Pistmaskinen underlättar sporten och förhöjer nöjet

En pistmaskins yttersta funktion är att preparera en skidbana – utför eller plant – så att skidåkarna ska kunna komma framåt optimalt. I utförsåkning handlar det om att skapa den optimala kvaliteten på snön så att slalomskidorna får bästa möjliga fäste och rörlighet. Vid längdåkning handlar det om att skapa stabila skidspår med god snökvalitet. En avancerad pistmaskin kan skapa spår, skare, blötsnö, torrsnö, pudersnö – vad som än behövs för att uppnå de optimala förutsättningarna för ett snabbt och trevligt åk. På senare år ser man även pistmaskiner preparera nöjesparker med vintertema.

 

pistmaskin

 

Dagens avancerade pistmaskiner

En pistmaskin kan liknas vid en gigantisk snöskoter – alternativt en bandvagn. Viktmässigt kan den väga allt mellan 5 och 12 ton. Banden gör att vikten fördelas så bra att den kan preparera snön utan att sedan förstöra den. Banden gör även att den kan hantera ganska hög lutning – som det till exempel kan bli i en störtloppsbacke. När banden sedan inte räcker till för att transportera det tunga fordonet uppför slänten, har en pistmaskin även en vinsch som kan dra den uppåt. Detta samtidigt som den jobbar vidare med att ställa i ordning backen inför kommande åk. Och med det säkerställa en rättvis kommande tävling.

 

Fler nyheter