Inte bara Paradis-Oskar och Skalman som bär hattar

27 februari 2021
william eriksson

“Min hatt den har tre kanter, tre kanter har min hatt. Och har den ej tre kanter, då är det ej min hatt!”. Alla känner igen ramsan om hatten med tre kanter. Det som är kul med hattar är att det finns en så oändlig variation kring dessa huvudbonader. Ingen hatt är den andra lik.  

En extra intressant hatt är Skalmans hatt. Ni vet Skalman från Bamse, den kloka och uppfinningsrika sköldpaddan. Han har en hög, gul hatt med så hög tyngdpunkt att det är svårt att förstå hur den kan hålla sig stående. Av alla bilder att döma, den är ju inte ens neddragen över öronen, bör Skalmans hatt tippa av hans runda huvud. Men så är han ju också en tecknad figur. 

Ibland är hattar till och med magiska. Eller åtminstone får mycket oss att tro det. Hatten är en central del när trollkarlar och magiker visar upp sina konster. Alla kan väl relatera till det klassiska tricket med kaninen som dyker upp ur trollkarlens hatt efter att hen svingat med trollstaven och sagt “abra kadabra”!

 

Pricken över i:et

En annan känd hatt är cowboyhatten. Just den hatten är ikonisk och ett sätt att kategorisera människor på. Möter du någon i cowboyhatt kan du vara säker på att det här är en människa som vet hur man kontrollerar en tjur. Undvik att möta denna person i en pistolduell med omkringflygandes marklöpare i omgivningen. Det kan sluta illa. 

Det finns många anledningar att bära hatt. Både praktiska som estetiska. Många skulle hävda att det är ett mycket underskattat plagg. En del kanske tycker att hatten har spelat ut sin roll. Att det var någonting som hörde till tiden för Paradis-Oskar från Rasmus på luffen i början på 1900-talet, men inte nu. Då rekommenderas du att tänka om. En hatt kan vara pricken över i:et.

Fler nyheter