Hitta ljuset i mörka tider

Hitta ljuset i mörka tider

Det är långa, långa vintermånader i Sverige. Det börjar redan i slutet av september, sedan kryper sig kylan och mörkret närmare och innan man knappt hunnit blinka är det mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går därifrån. Det går lika snabbt varje år och är lika sorgligt varje höst när dagarna och dagsljuset helt plötsligt bara går upp i rök. Många upplever dessutom depressiva symtom som nedstämdhet och trötthet i samband med de mörkare årstiderna i Sverige. Då gäller det att hitta nya ljus i mörkret och även bokstavligt lysa upp tillvaron.

 

Olika slags ljus

Som tur är producerade Thomas Edison glödlampan och vi har kommit en lång väg sedan dess och slipper förlita oss på brasor och stearinljus för att hitta ljuskällor. Glödlampor finns i varje hus, på varje gata och i varje bil. Till och med din mobiltelefon har en ficklampa. Ljus finns utan att vi egentligen behöver leta. Allt ljus är dock inte likadant. De har nämligen olika färger. Dagsljuset vi får från solen sägs ha vitt ljus. Numera finns det även lampor som simulerar detta slags ljus. Det finns även så kallade LED-lampor som sitter fast i led armaturer. Dessa lampor lyser ofta av en kombination av blått och gult ljus.

 

 

Flera betydelser

Ljus kan ha fler betydelser än enbart den bokstavliga, alltså att det är ett fenomen som gör att vi ser saker tydligare. Ofta är ljuset en symbol för någonting positivt, någonting som uppskattas och som skapar glädje i livet. Det kan vara en partner, en son, en hund eller vad som helst som förgyller ditt liv när mycket annat är mörkt. Även om hösten och vintern känns lång så glöm inte att solen alltid kommer tillbaka. Under tiden kan du tända lite stearinljus och ha det mysigt som på den gamla goda tiden.