Borrning för bergvärme i Örebro

23 maj 2022
william eriksson

editorial

Den som vill sänka sina uppvärmningskostnader och slippa oroa sig över höga energikostnader ska satsa på bergvärme. Installationen kostar förvisso en hel del eftersom man också måste borra och anlägga en energibrunn. Trots detta är det en investering som alltid betalar sig i längden eftersom en bergvärmepump är så effektiv och kan leverera massor av energi året om. Vill man installera bergvärme måste man dock först ansöka om tillstånd hos kommunen för själva brunnsborrningen. 

Det beror på att det kan finnas vissa miljömässiga risker och att grundvattnet kan ta skada. Man måste också ta reda på om någon i närheten redan har installerat bergvärme. Detta då energibrunnar inte ska borras för nära varandra eftersom de då inte blir lika effektiva. Den ena brunnen kan också stjäla energi från den andra som då inte klarar att leverera som den ska. Det gäller även att ha koll på var avloppsrör, ledningar och fiber är dragna, och tydligt märka ut detta så att man inte borrar sönder dessa.

 

brunnsborrning

 

Fördel att borra på vintern

Det behövs stora och tunga maskiner vid brunnsborrning, och för att göra så lite åverkan som möjligt på marken och i trädgården kan man exempelvis lägga ut särskilda markskydd för att minimera skadorna. Fast vill man helt undvika åverkan bör man utföra brunnsborrningen på vintern när marken är frusen. Det kan därför vara bra att boka brunnsborrning i god tid. Givetvis ska man ta in kostnadsförslag från flera olika brunnsborrningsföretag och jämföra priser.

Men ska man installera bergvärme i örebro är det viktigt att man även anlitar ett företag som är certifierat och har personal med rätt utbildning. Företaget ska också ha försäkring och får gärna tidigare ha utfört brunnsborrningar i området. Då känner företaget redan till de markförhållanden som råder och är förberedd på eventuella problem som kan dyka upp under borrningen.

Fler nyheter