Behandling av närsynthet: De senaste alternativen för ögonlaserkirurgi

01 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Behandla din närsynthet

Om du är en av de miljontals människor som lider av närsynthet är du förmodligen alltid på jakt efter ny information om ögonlaserbehandlingar. I det här blogginlägget diskuterar vi de senaste alternativen för ögonlaserbehandling vid myopi. Vi kommer också att ta en titt på några av för- och nackdelarna med varje alternativ. Så oavsett om du överväger ögonlaserbehandling för första gången eller om du bara är nyfiken på den senaste utvecklingen är det här blogginlägget för dig!

Ögonlaserbehandling

Behandlingsmetoder

Ögonlaserbehandling är en populär behandling för närsynthet, och den utvecklas ständigt. De vanligaste laseroperationerna är LASIK och PRK.

LASIK är den mest populära typen av ögonlaserbehandling och den är också den mest effektiva. Det innebär att man använder en laser för att skapa en flik i cornea. Lasern omformar sedan hornhinnan för att korrigera närsyntheten.

PRK är en mindre vanlig typ av ögonlaserbehandling, men den är lika effektiv som LASIK. Den innebär att hornhinnans ytskikt, som kallas epitel, avlägsnas. Lasern omformar sedan hornhinnan för att korrigera närsynthet.

Både LASIK och PRK har en hög framgång när det gäller att korrigera närsynthet. Den största skillnaden mellan de två ingreppen är att LASIK har en snabbare återhämtningstid. Med LASIK kan du vanligtvis se tillräckligt bra för att köra bil inom 24 timmar efter operationen. Med PRK kan det ta upp till tre år för att din syn ska kunna återhämta sig helt och hållet.

Det finns också flera nya ögonlaserkirurgiska förfaranden som håller på att utvecklas. Ett av dessa är SMILE, som är en minimalt invasiv laserkirurgi som korrigerar närsynthet. Vid detta förfarande skapar kirurgen ett litet snitt i hornhinnan och använder sedan en laser för att omforma den. SMILE har en kortare återhämtningstid än LASIK och PRK, och det är mindre sannolikt att det orsakar torra ögonsyndrom.

Om du överväger ögonlaserbehandling, se till att prata med din läkare om alla dina alternativ. Med de senaste framstegen inom ögonlaserbehandling finns det säkert ett förfarande som passar dig! Tack för att du läste!

Fler nyheter