Anlita en certifierad låssmed

29 juli 2021
william eriksson

Den vanligaste anledningen till att man behöver anlita en låssmed är att man har tappat nycklarna, låst sig ute, eller att nyckeln har gått sönder och fastnat i låset. Det finns därför gott om akutnummer till låssmeder att ringa dygnets alla timmar. Men det gäller att undvika rötäggen och de oseriösa företagen. Välj en certifierad låssmed som är medlem i SLR. En riktig låssmed har också en riktig företagsadress och gömmer sig inte bakom en anonym hemsida.

Bor man i en bostadsrättsförening finns ofta telefonnumret till den låssmed som föreningen brukar anlita uppsatt på anslagstavlan i entrén. Men man kan naturligtvis söka på nätet efter en låssmed, fast då gäller det också att man kontrollerar företaget så att det är seriöst. 

Det lönar sig att ringa efter en låssmed i samma område som man bor eller i närheten. Detta eftersom man då får hjälp snabbare, men också för att man även får betala för låssmedens restid. En seriös låssmed kräver aldrig kontant betalning och lämnar alltid korrekta kvitton eller fakturor med organisationsnummer och företagsnamn tryckt på.

 

 

Hur länge håller ett lås? 

Ett lås håller i ungefär tjugo år. För att slippa ringa akut efter en låssmed kan det vara bra att byta ut låsen innan de går sönder. Försäkringsbolagens krav på säkerhetsklass och godkända lås förändras också med tiden. Anses låset för dåligt är det inte alls säkert att försäkringsbolaget betalar ut ersättning vid ett inbrott. Med ett bättre lås kan man ofta även få en lägre försäkringspremie. Som privatperson kan man använda sig av rut avdraget när man anlitar en låssmed. Vid vissa större låsarbeten som uppdatering av säkerhetssystem och installation av larm, kan det också löna sig att jämföra priser mellan olika låssmeder. Men det är viktigt att också välja en låssmed som använder sig av bra och godkända lås; https://www.lasman.se/.

Fler nyheter