Allt i tur och ordning, även när det kommer till att ta på sig mc-kläderna

26 juli 2021
Mikael Barani

Hur skapar vi det liv som vi vill leva?
Svaret lyder: steg för steg.
Den otålige kommer att få det svårt när det kommer till att omsätta sina drömmar till planer. För det finns sällan, om någonsin, genvägar i livets stora spel. Tar man ändå dem så brukar det senare visa sig att det finns nackdelar med att hoppa över vissa steg i den process som kallas för utveckling.

De första stegen sätter tonen

Det är som att köpa mc-kläder och sätta sig på en båge och tro att det ska gå vägen utan att man har tagit några körlektioner och skaffat körkort. Man har liksom oddsen emot sig, rätt rejält.
Om man istället bygger upp kunskapsbanken, både den praktiska och den teoretiska, steg för steg kommer man snart att säkert susa fram på vägarna.

Samma sak gäller alltså med livet i stort. Det gäller att lägga ned den tid och den energi som krävs för att verkligen bygga en god grund. Då kan allt det som du bygger ovanpå stå stabilt.
Skulle det ändå svaja till en aning så gör ändå det där gedigna grundarbetet att du har manöverutrymme. För ett stabilt fundament köper oss tid och möjligheter.
Förarbetet är med andra ord avgörande.

Det är alltså oftast klokt att låta de första stegen ta den tid som de tar. Denna fas i alla processer sätter nämligen tonen för resten av resan.
Ibland kan det därför vara värt att ta ett varv extra innan man verkligen sjösätter ett projekt. På samma sätt kan det ibland vara klokt att inte tänka för mycket – tänka på sig, så att säga – utan skrida till verket.

Skillnaden mellan dessa två inställningar är något som man lär sig under resans gång. Erfarenhet kommer med tiden att ersätta energi, vilket i sig är en process.
Låt därför ditt liv vara ett äventyr, var på resan du än befinner dig.

Fler nyheter