Akuttandvård för att återställa leendet

Akuttandvård för att återställa leendet

När man utövar vissa sporter så kan det finnas relativt stor risk för tandskador. Några exempel är boxning, ishockey och puckelpist. Det är inte helt ovanligt att delar av, eller hela tänder slås ut eller skadas. Då kan det vara klokt att använda tandskydd för att minimera riskerna och skadornas omfattning. Är olyckan ändå framme så bör man uppsöka tandläkare för akuttandvård så fort som möjligt. 

Har en tand blivit helt utslagen så är det viktigt att förvara den rätt fram tills att man har tagit sig till en tandläkare. En tandrot kan fort torka ut och det gör att chansen att kunna sätta tillbaka tanden igen minskar. Därför är det viktigt att försöka få den att klara sig så länge som möjligt för att kunna återställa tandraden. Bästa sättet är att försöka sätta tillbaka tanden i gluggen den lossnade ifrån, om det inte är möjligt så kan man förvara tanden under tungan. Det kan vara bra att göra rent tanden innan man stoppar in den i munnen igen, då är det viktigt att hålla den i kronan (den ljusa delen av tanden) och spola av den i kallt rinnande vatten. Man ska aldrig röra roten. Om man inte kan förvara tanden i munnen så kan man lägga den i ett glas mjölk eller koksaltlösning, man ska aldrig lägga tanden i vatten då det skadar tandroten. Har man däremot slagit ut en bit av sin tand så ska man förvara den i ett glas med kallt vatten. 

Är man i Stockholmsområdet och är i behov av akuttandvård så finns tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål. Elisabeth håller till på Odenplan och har många års erfarenhet av tandvård. Elisabeth kan hjälpa till vid tandskador, infektioner i tänder och käkar, blödningar efter operativa ingrepp i munhålan eller om man har svårt tandsmärta. Läs mer på https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/.